Det här är vår tid

2011 är inte över. Proteströrelserna som växte fram, från Tahrir till Puerta del Sol, från Zuccotti park till Taksim, över snart hela världen, har bara börjat. Händelser som tycktes explodera från ingenting men som i verkligheten detonerades av ihärdig underjordisk aktivitet, kommer och går. När staterna slagit ned med full kraft och politikerna gjort vad de kunnat för att likt vampyrer suga livet ur väl valda ledande individer, och upprorens sista eldar slocknat, då har vi sörjt. Men inte längre. Som den gamla devisen säger, sörj inte! Tillbaka till underjorden, fortsätt gräva och förbinda, för vi vet att det här är bara början, 2011 är inte över. Det här är vår tid.

Det här är vår tid därför att den gamla världens tid är över. De förbrukade sin framtid och har inget mer att övervinna så med kannibalisk frenesi skövlas, förgiftas, förtärs och förbränns resterna av en våldtagen jordskorpa och en stympad mänsklighet. Det är omöjligt att blunda för. Trots låga nivåer av den aktivitet som är den här världens enda måttstock – ”tillväxten” – accelererar klimatkollapsen med alarmerande hastighet. Trots ständiga ”stimulanser” och ”avregleringar” fortsätter arbetslöshet och fattigdom att öka. För varje skapat värde förstörs tiofalt. Men ingen av den gamla världens väktare och administratörer vill säga det. De kan inte säga det därför att de inte ser det. Deras värld imploderar och deras panik blir bara mer och mer uppenbar.

Proteströrelserna bär på framtiden. Vi ser den gamla världens smärtsamt absurda dödsryckningar och säger nej till hela kadavret. Inte nej till den ena eller andra av de gamla. Alla måste bort. Från gator och torg hör man ropen, högre och högre, ”verklig demokrati nu!” Den här fasaden de gamla kallar demokrati rämnar när människor fryser, svälter och dör därför att ekonomins ”stabilitet” är viktigare än människor. Demokratin är inte värd pappret den är skriven på så länge den är villkorad på ekonomins imperativ, kapitalets despoti.

Proteströrelsena bär på en ny värld, oförenlig med den gamla. Det märks inte minst när somliga av de gamla som förr drömde om en annan värld – de må kalla sig ”socialister” eller ”vänster” eller ”progressiva” – men idag, när det gamla dör och det nya håller på att födas, talar med lik i sina munnar. Oräkneliga stöts bort från och görs överflödiga för arbetslivet men ändå talas det om ”full sysselsättning.” Arbetets och yrkenas gränser och platser suddas ut, förvandlas till flytande och subjektslösa permanenta tillstånd, ändå talas det om ”trygga” anställningar. Den pågående klimatkollapsen drabbar oss redan nu och har redan nått en gräns som ger allvarliga, bestående konsekvenser, ändå talas det om att satsa på tillväxten som om vi hade decennier på oss.

För proteströrelserna visar sig framtiden i den öppna och nära demokratin, där alla är inbjudna och makten ligger hos de berörda, inte bland eliter och avlägsna ägare. Framtiden visar sig i återtagandet och utnyttjandet av världens överflöd, för behövande och brukande, inte i inhängnandet och spekulerandet. Det är inte bara visioner. Proteströrelserna iscensätter konkret framtidens inbrytning när gator, torg och städer blockeras, ockuperas och omvandlas. Framtiden tar plats och äger rum när de som tidigare stöts ut och relegerats till isolation och maktlöshet attraheras till Händelsernas centrum och återvinner gemenskap och kraft. Det är något helt annat än de gamlas representationer och delegationer, deras förlorade kamp om löner och identiteter. Liv befriat från skuld är befrielse för alla. Liv befriat från löneslaveri är befrielse för alla. Städer befriade från ränteutsugning är befrielse för alla. Kunskap befriat från inhängning är befrielse för alla. Natur befriat från exploatering innebär framtid för alla. Proteströrelserna vet detta. Framtiden tillhör inte den ena eller andra gruppen, oavsett om de definieras ekonomiskt, politiskt, kulturellt, eller etniskt. Framtiden måste tillhöra alla. Ja, även de gamla – makthavare, administratörer, väktare och upprätthållare – har en plats i framtiden, efter att vi brutit och övervunnit deras makt. För framtiden innebär en ny värld och en ny människa.

Det är vad vi kämpar för. Batonger, tårgas, fängelse och tortyr kan inte stoppa oss. Isolationens och hopplöshetens tid är över. Det här är vår tid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s