VÅR MAKT 2013

VÅR MAKT 23-24/11. MALMÖ. GRATIS. TRYCKERIET ROLFSGATAN 7B.

MISSA INTE HELLER TEATERPJÄSEN HOPSNACKAT NITTONDE NOVEMBER: https://www.facebook.com/events/534687233270787/?fref=ts

23/11 LÖRDAG – KAMPER INOM SERVICESEKTOR OCH REPRODUKTION.

10.45 Introduktion och Ida Börjel läser ur sin nya bok Sabotagemanualerna.

Arrangörerna presenterar årets Vår makt, som fyller tio år. Poeten Ida Börjel läser ur sin nya bok Sabotagemanualerna som är baserad på säkerhetstjänsters och radikala arbetares sabotagepraktiker: you cutta da pay, we cutta da shob.

11.00 Mellan kampanj och konflikt i den skånska sjukvården.

Under 2013 har vi sett en eskalerande konflikt om nedskärningar och effektiviseringar på de skånska sjukhusen. I det här föredraget kommer tre personer som är drivande i konflikten att berätta om hur de på olika sätt och i olika roller deltagit i spridandet av erfarenheter, kampanjmetoder och konflikter i ett försvar mot nedskärningarna av vården i Region Skåne.

Om föredragshållarna: Agneta är organiserad i Vänsterpartiet och arbetar som sjuksköterska i Region Skåne. Alex och Calle är med i den utomparlamentariska organisationen Förbundet Allt åt Alla och driver Facebook-sidan Stöd våra sjuksköterskor

12.30 Lunch.

13.15 Arbete, känsloproduktion och motstånd.

Vilken roll har känsloarbetet på jobbet? Den del av arbetet som vi uppmanas ge ”det lilla extra”, vara serviceminded men som ingen kan mäta. Det som arbetare inom vård och service tycks behöva är att kunna behärska förmågan till emotionsreglering, att skapa känslor av exempelvis trygghet eller omhändertagande eller undertrycka andra känslor hos kunden eller patienten. Allt mer arbete kretsar kring relationer, känslor och omsorg. Två medlemmar från Vår makts arrangörsgrupp diskuterar känslornas funktion som vapen i flygvärdinnors leendestrejk, hushållsarbetets organisering och sjuksköterskors lönekamper. Vilka möjligheter finns det för motstånd?

14.45 Vård, yttrandefrihet och utomfacklig klasskamp.

Hör personalen berätta om flera år av kamp som utspelar sig på ett LSS-boende i Partille. En kamp som senare skulle sprida sig i kommunen. Om framstegen, bakslagen och framtiden. Om en arbetsplats som organiserar sig utanför de fackliga institutionerna. Varför organiserade de sig i form av en förening? Hur kunde deras frågor med utgångspunkten från arbetsplatsen, skapa politisk debatt om yttrandefrihet och demokrati på arbetsplatsen?

16.00 Workfare, arbetslöshet och organisering utanför företaget.

Arbetsförmedlingen är en central institution i den moderna kapitalismen. Den administrerar och kontrollerar reservarmén – dvs. alla vi som saknar arbete för tillfället. I Sverige har skandalerna kring arbetsförmedlingen avlöst varandra. Jobbcoachprogrammet för nyarbetslösa las nyss ner efter år av ineffektivitet. Fas 3 har blivit en symbol för den borgerliga regeringens politik. Arbetslösheten, framförallt för unga, brer ut sig. Utomlands har eurokrisen skapat massarbetslöshet, enorma rörelser, motstånd och kamp. Under denna punkt kommer aktivister från Första linjen diskutera arbetsförmedlingen från det stora till det lilla. Från kritiken av kapitalismen till kampen i vardagen. Vi vill utbyta erfarenheter med människor som är arbetslösa, som varit det eller som kommer vara det snart. Kan vi skapa en rörelse av arbetslösa arbetare? Hur fungerar kön i relation till arbetsförmedlingens kontrollapparat? Vilka erfarenheter av kamp och motstånd har vi?

Om föredragshållarna: Första linjen är en utomparlamentarisk aktivistgrupp som bland annat ligger bakom Gratismanualen och liknande initiativ: http://gratismanualen.wordpress.com

24/11 SÖNDAG: KRIS OCH MOTSTÅND.

11.00 Kommunism, revolution och klasskamp bortom vänstern.

Mikkel Bolt kommer att utifrån sin senaste bok Krise til opstand och utifrån ett antal texter skrivna av alltifrån Slavoj Zizek till Antonio Negri diskutera förhållandet mellan kris och kommunism i en tid då vänster- såväl som högerregeringar röstar igenom åtstramningar och motståndet sker utanför den gamla arbetarrörelsen. Vilken möjlighet finns det till att utveckla ett kommunistiskt program bortom vänstern och arbetarrörelsen? Hur kan vi se en utveckling av dagens rörelser som går i en riktning som kritiserar såväl stat som kapital?

Om föredragshållaren: Mikkel Bolt är konstvetare och politisk teoretiker med rötter i den vänsterkommunistiska och utomparlamentariska rörelsen i Danmark. Hans senaste två böcker, Krise til opstand och En anden verden, är viktiga debattinlägg i den pågående diskussionen om kris och motstånd.

12.15 Lunch.

13.00 Vägrandets spridning.

I det här föredraget väver Evan Calder William samman två tillsynes olika kampformer och tidpunkter i historien: de militanta undersökningar som den radikale sociologen Romano Alquati bedrev i italienska fabriker på 1950- och 60-talet samt det senaste decenniet av proletär revolt, speciellt de stora vågor av kravaller som bedömts som ”apolitiska” av sina kritiker. Evan kommer att diskutera de ökända kravallerna i Turin 1962, som många tog avstånd från som odisciplinerade och okontrollerbara kamper, och sätta dem i relation till vad som händer i dag för att formulera en teori om kamp och motstånd inom cirkulationssfären bortom alla former av representativ politik.

Om föredragshållaren: Evan Calder Williams är en marxistisk teoretiker som skrivit om och översatt Romano Alquati, texter från Critica Radicale-strömningen (Jacques Camatte, Giorgio Cesarano m.fl.) och undersökt och skrivit om kravaller och andra revolter. Det rekommenderas att man läser hans texter om de engelska kravallerna 2011 och läser hans introduktion till två översättningar av Romano Alquati.

Ett öppet brev till alla er som fördömer plundringen 1:
https://motarbetaren.wordpress.com/2013/05/11/ett-oppet-brev-till-alla-er-som-fordomer-plundringen/

Ett öppet brev till alla er som fördömer plundringen 2:
https://motarbetaren.wordpress.com/2013/05/21/ett-oppet-brev-till-alla-er-som-fordomer-plundringen-del-2/

Invisible Organization – Reading Romano Alquati:
http://viewpointmag.com/2013/09/26/invisible-organization-reading-romano-alquati/

14.45 99 Pickets – om arbetsplatsorganisering i New York.

Sedan våren 2012 har Sundrop Carter varit en medlem av 99 Pickets, en solidaritetsgrupp för arbetare som sprang fram ur Occupy Wall Street. 99 Pickets har organiserat solidaritetsaktioner för en mängd olika arbetarkamper i New York, bland annat till stöd för restaurangarbetare och andra serviceanställda. I det här föredraget kommer Sundrop att berätta om vikten av utom- och tvärfacklig organisering och de olika metoder och praktiker som visat sig framgångsrika för osäkert anställda arbetare inom service- och tjänstesektorn i USA.

Om föredragshållaren: Sundrop Carter är aktivist och advokat som arbetat med arbetsrelaterade frågor sedan många år tillbaka. Hon är aktiv i 99 Pickets som varit drivande i en mängd olika kampanjer och konflikter i New York: http://99pickets.org.

16.30 Organisation, spontanitet och makt i en tid utan arbete och arbetarrörelse.

En mängd rörelser har tillsynes spontant uppstått sedan 2011 och utvecklat en rad praktiker och metoder för organisering och makt. I det här föredraget kommer vi att med exempel från en mängd olika länder världen över diskutera hur rörelser växer fram, sprids och utvecklar metoder för makt och påverkan. Vilka vapen har arbetare som jobbar under osäkra villkor och som hotas med arbetslöshet? Vilka nätverk bildas när vänsterns partier och fackföreningarna visar sig oförmögna att förändras? Vilka diskussioner om maktövertagande och utvecklingen av kampen sker inom rörelserna i dag? Detta är några av de frågor som vi ska försöka besvara under det här föredraget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s