Reklam för dem med samvete

 

Danske Bank har gjort en fantastisk reklamvideo ämnad en tid av normupplösning, förakt mot auktoriteter och kravaller, eller kanske helt enkelt reklam för dem med gott samvete. De som oroas, rasar, äcklas. Kanske är bankens uppmaning till en ny normalitet ett tecken i tiden? Ett förebådande av vad som ska komma? En ny form av politisk korrekthet? Och om den inte är det, vad är den då? En bild på hur otillräcklig oro, raseri och indignation är som politisk kritik? Djävulsk list? Man kommer att tänka på Gilles Dauvés något överdrivna drapa som inleder Vägrandets dynamik: Även de radikala grupperna i den antikapitalistiska miljön ser samhällets förändring som en summa av olika rättigheter … som skall tvingas på det här samhället. Den underförstådda tanken är att om antikapitalisterna får samhället att erkänna alla förtryckta grupper sina mänskliga rättigheter kommer man till sist att skapa ett annat samhälle … Ibland verkar det som att den militanta antikapitalismen endast innebär en radikalisering av vänsterns politiska korrekthet.

Förr i tiden stämplades exploatering som stöld och kapitalisten var en fabriksägare som blev rik genom att ge sina arbetare för låg lön. Socialismen (den leninistiska precis som den socialdemokratiska varianten) skulle sätta stopp för detta genom att arbetarna fick rättvisa och jämlika löner. Förintandet av den parasitära borgarklassen skulle innebära att arbetaren inte längre blir bestulen eller behöver betala lyxen för sin härskare. En central planering av samhället skulle tvinga bort den borgerliga anarkin och fördela resurserna efter de arbetande massornas behov. Nuförtiden, trots att man ofta påpekar de extravaganta löne- och aktieförmåner företagsledarna ger sig själva, inser man att profiten är en samhällelig (och inte en individuell) process. Dock anses det fortfarande vara någon form av stöld. Låt oss få tillbaka all den rikedom som slösas bort på grund av finans- och penningmarknaden och låt oss använda den på ett rättvisare och mer förnuftigt sätt. Varan, värdet och profiten ses helt och hållet som sociala relationer, men de antas fortfarande kunna kontrolleras om de på något sätt förvaltades och styrdes av och för »folket».

En genial nyliberal formulerar det bättre:

Det goda samvetet är djävulens uppfinning, sade Albert Schweizer en gång. Och de goda människorna har ur detta utvunnit en blomstrande verksamhet. Djävulen framträder således i dag också som etiker, vilken frigör anklagelsens och förföljelsens vrede och predikar den absoluta humanitetens religion. Därigenom återfinns han mitt i vår samtid, för moderna människor låter sig aldrig förföras så enkelt som genom löftet om ”pax et securitas” – fred och säkerhet.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s