Vår makt 2012

Välkomna till klasskampskonferensen Vår Makt 1-2 december på Kvarnby Röda Huset, Industrigatan 4 (i närheten av Värnhem), Malmö. Konferensen är gratis! Organiseras av Motarbetaren tillsammans med ABF och Kvarnby folkhögskola.

Läs mer: www.motarbetaren.se
Facebook: http://www.facebook.com/events/383788015034461/

I årets Vår makt binder vi samman lågintensiv arbetsplatskamp med explosiv massorganisering. Vi pendlar mellan det lokala och internationella genom att sätta fokus på rörelserna i krisens Grekland, studenternas organisering i Québec och boendekamp i södra Sverige. Vi hör om hur livsvillkoren för dagens ungdomar tenderar att bli sinnebilden för en ny arbetarklass och vi lär oss hur vi undkommer den in- och utdefiniering som staten använder sig av för att kväva uppror i sin linda.

LÖRDAG 1 DECEMBER

11.00 Presentation av årets Vår makt

11.15 UTAN JOBB, UTAN INKOMST, UTAN RÄDSLA

Något som har varit gemensamt för många av de protester som skett det senaste året har varit att de ledande i rörelserna är unga med mörka framtidsutsikter. Statistik visar att dagens yngre generationer i stora delar av västvärlden är de första som kommer att få en kraftig försämrad levnadsstandard jämfört med sina föräldrar. De unga är därför inte bara avantgardet för dagens rörelser utan i delar av världen också försöksdjuren för en ny form av klassförhållanden som ämnar strukturera hela samhället. Vad är orsaken till detta och vilka lösningar föreslår de som protesterar?

13.00 LUNCH

13.30 TPTG: KAMP OCH MOTSÄTTNINGAR I KRISENS GREKLAND

Sedan ockupationen av Syntagmatorget i Aten och rörelsen den iscensatte ebbade ut har nationalistiska tendenser stärkts både på vänster- och högerkanten i Grekland. Den fascistiska organisationen Chrysi Avgi (Gyllene gryning) är ett exempel på hur den växande nationalismen och den nuvarande och förra regeringens försök att hitta syndabockar för krisens utveckling kulminerat i öppet rasistiskt våld. Detta har också inneburit att kampen mot statens förvaltning av krispolitiken har blivit vilseledd genom framväxten av en antifascistisk ideologi inom vänstern, och delar av den antiauktoritära miljön, som separerar kampen mot fascisterna från kampen mot regeringens åtstramningspaket.

En medlem i tidskriften och den politiska organisationen TPTG, som ända sedan 1991 varit intimt knuten till de olika rörelserna i Grekland, talar om den politiska situationen i landet och diskuterar kampernas möjligheter och svagheter.

Mer information om TPTG: www.tapaidiatisgalarias.org

15.30 PHILIPPE LAPOINTE: STUDENTRÖRELSEN I QUÉBEC

Studentrörelsen i Québec är en av samtidens mest intressanta rörelser inte minst eftersom den genom månader av strejker och demonstrationer lyckades att stoppa en drastisk höjning av universitetsavgifterna. I det här föredraget kommer Philippe Lapointe, som arbetade som förhandlare med regeringen för studentorganisationen Classes räkning, beskriva rörelsens explosiva och nästintill okontrollerbara utveckling. Philippe kommer att fokusera på rörelsens metoder och strategi samt beskriva hur regeringen till sist tvingades till den strategi som brukar besegra uppror – nyval.

SÖNDAG 2 DECEMBER

11.00 RÖR INTE BORGAREPARKEN: FRÅN MOTSTÅND TILL GEMENSKAP

Att bygga i parker och på offentliga platser har de senaste åren blivit en central del i många städers bostadspolitik. Det som i politikers ögon framstår som redan betalad mark med redan utbyggd offentlig service är ofta viktiga offentliga platser för områdets boende – inte minst i städernas ytterområden där få har egna trädgårdar.

När parker och offentliga ytor reas ut uppstår ofta lokalt motstånd, men kan kampen om dessa allmänningar gå bortom ett reflexmässigt nej-sägande och lägga grunden för nya gemenskaper i arbetarklassens områden? I Lund har boende och aktivister organiserat motstånd till kommunens förtätningsplaner i Borgareparken med vissa framgångar. Aktiva från Rör inte Borgareparken berättar om sin kamp och vilka praktiska lärdomar de har dragit om stadsdelsorganisering.

13.00 LUNCH

13.30 FÖRSTA LINJEN: EN POLITIK BORTOM POLITIKEN

Politik är som en cirkel. Extremerna möts. Säger man i alla fall och ignorerar ideologiska skillnader, historiska händelser, kampmetoder och strömningar. Men extremism är inte bara en dum teori. Det är ett sätt för stater att utdefiniera politiska rörelser och skapa nya subjekt.

I en postpolitisk tid har våra samhällen allt mer rört sig från politik som på något sätt berör förändring till ett tekniskt administrerande av samhället. I ljuset av detta ska man se att stater i all högre grad försöker definiera ”extremism” och ”extremister” och därigenom stämpla alltifrån oroligheter i förorter till strejker som samhällsfarliga och avvikande från demokratin. Birgitta Ohlsson åker runt i Europa för att studera andra staters verksamhet och importera det till Sverige. Hur fungerar ”extremismteorin” och vad säger den om sakernas tillstånd? Måste vi bemöta ett avpolitiserande av radikala rörelser med klassisk politisering, eller finns det möjligheter i att vara det radikalt annorlunda? I skärningspunkten mellan en ny klassammansättning, politik efter politiken och autonoma kamper undersöker aktivister från Första linjen i Lund vad extremismteorin är och vilka möjliga motstrategier som kan utarbetas.

15.00 FRANCES TUULOSKORPI: HOPSKRIVET PÅ ARBETSPLATSEN

Den alldeles nyutkomna boken Hopskrivet handlar om sådant som skrivs på arbetsplatsen, för och av dem som jobbar där. I Hopskrivet får vi läsa om arbetsplatstidningar och annat skriftligt som kan vara bra redskap när man försöker använda och utveckla kollektiv styrka tillsammans med arbetskamrater och kollegor.

Frances Tuuloskorpi talar i detta föredrag om skriftlig kommunikation på arbetsplatsen och fokuserar på bidraget från sjuksköterskestudenternas Inte under 24000-kampanj samt vilka lärdomar man kan dra av denna kamp.

Mer information om Hopskrivet: http://folkrorelselinjen.wordpress.com

– – –

Vår makt är en klasskampskonferens som anordnats sedan 2003 i Malmö. Tidigare år har exempelvis Torkil Lausen, f.d. medlem i Blekingegadeligan diskuterat flexibilitet och prekarisering, Frances Tuuloskorpi har hållit föredrag om utomfackliga och fackliga strategier, Lars Grenaa har berättat om organiseringen av blockader och strejker i protest mot nedskärningarna i Köpenhamn 2006 och olika generationer av autonoma aktivister har diskuterat militanta undersökningar och strategier för intervention och olydnad på och utanför arbetsplatsen. Mer om tidigare konferenser finns att läsa på www.motarbetaren.se

Annonser

One comment on “Vår makt 2012

  1. […] vård och omsorg. Klicka på bilderna för att förstora och starta bildspel. Glöm inte årets Vår Makt-konferens som går av stapeln nästa […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s